769643.jpg

Halusin kokeilla pitkästä aikaa voileipäkakun tekoa, ja kun työkaveri on tällaisen bongannut niin ei muuta ku työn alle. Kakun ohje Seurasta (21/2007).

12 suurta viipaletta grahampaahtoleipää

Kostuttamiseen:

2 dl kasvis- tai kalalientä (fondista) tai laimennettua sitruunamehua

Kalatahna:

500 g lämminsavukirjolohifileetä tai muuta savukalaa

6 kovaksi keitettyä munaa

1 nippu ruohosipulia

1 nippu tilliä

400 g kevyttuorejuustoa

1 putkilo mätitahnaa (vähempikin varmaan riittää)

Koristeluun:

250 g kylmäsavustettua kirjolohta

(katkarapuja)

1 sitruuna (muutama limeviipale)

salaattisuikaleita

yrttejä

Tee ensin kalatahna. Perkaa kala nahattomiksi ja täysin ruodottomiksi paloiksi. Kuori munat. Hienonna ruohosipuli ja tilli. Sekoita kaikki täyteaineet tasaiseksi tahnaksi monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella niinku tää). Ota noin puolet tahnasta erikseen kakun kuorruttamiseen, pane se kannelliseen rasiaan ja säilytä jääkaapissa. Käytä toinen puoli tahnasta kakun täytteeksi.

Poista leipäviipaleista reunat ja leikkaa viipaleet samankokoisiksi paloiksi. Levitä neljä leipäviipaletta folion päälle ja kostuta ne.

Levitä puolet täytetahnasta leipäviipaleille. Levitä täytteen päälle toinen kerros leipäviipaleita ja kostuta ne. Levitä päälle loput täytetahnasta ja peitä täyte lopuilla leipäviipaleilla. Kostuta nekin ja kääri leipä tiiviisti folioon. Anna vetäytyä seuraavaan päivään.

Avaa folio (DAA!) ja nosta kakku tarjoiluvadille. Peitä kakku lopulla kalatahnalla. Koristele kakun pinta kirjolohiruusukkeilla, (katkaravuilla) sekä sitruunaviipaleilla ja reunat salaattisuikaleilla ja yrteillä.

Olipa oikein "for dummies"-ohje. Mä ostin kokonaisen savustetun lohen (oliskoos ollut Saaristomeren kalan?), joka oli aivan järkyttävän suolaista. Vielä kun ruuttasin maistelematta kokonaisen tuubin mätitahnaa joukkoon oli lopputulos aika järkkyä. "Ohensin" tahnaa majoneesilla, niin siitä tuli jotenkuten syötävä. Kakun kostutin sitruunamehulla, koska en kaivannut yhtään lisää suolaa tekeleeseen. Päällä on lohta, tillin oksia, kurkkusuikaleita ja muutama limeviipale. Reunoille lätkin tammenlehtisalaattisoiroja. Olihan tämä vähän erilainen kuin nuo "perinteiset" majoneesi/tuorejuustopäällysteiset mutta ehkä ensi kerralla kuitenkin jotain muuta...