Arvoisat lukijani, tänään Aijun keittiössä esittelemme kaksi eri tapaa valmistaa herkullinen, edullinen ja terveellinen laatikkoruoka, lihaperunasoselaatikko.

603875.jpg

Ensimmäisenä kunnon kotiäidin tapa:

2 kg jauhoisia perunoita (punainen pussi), vettä

1 sipuli

400 g sika-nautajauhelihaa

mausteita

1 kananmuna

hiukan margariinia vuoan voiteluun

Kanna kaupasta selkä vääränä perunasäkki. Roikota toisessa kainalossa kolme kiljuvaa ipanaa.

Kuori perunat. Laastaroi touhussa syntyneet haavat. Pilko perunat pieniksi. Laulele samalla pikku laulusia ja opeta 3-vuotiaallesi kertotaulua.

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää perunapalat. Keitä kypsiksi.

Perunoiden kiehuessa pilko sipuli. Kyynelehdi. Laastaroi.

Paista jauheliha pannussa omassa rasvassaan, lisää sipuli ja kuullota. Mausta, luonnollisesti oman maan yrteillä. Suolaa ei tällöin tarvita.

Kun perunat ovat kypsyneet kaada vesi pois, ota se talteen. Polta kätesi, pitele palanutta kättä puoli tuntia viileän, juoksevan veden alla. Kuuntele samalla kärsivällisesti lasten nälkä-kitinää ja selitä, että äiti on kyllä koko ajan laittamassa ruokaa.

Survo perunat survimella (eihän vatkaimella tehtyä muusia voi syödä, sanoo mies). Lisää keitinvettä tarpeen mukaan (ne vitamiinit). Lisää soseeseen kananmuna. Selitä lapsillesi kärsivällisesti että äiti laittaa juuri ruoan uuniin.

Voitele uuninkestävä vuoka nokareella margariinia. Sekoita jauhelihaseos perunasoseen joukkoon ja kaada vuokaan. Ripota pinnalle hiukan korppujauhoa. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Selitä kärsivällisesti lapsillesi, että ennen ruokaa ei voi saada leipää.

Syötä nälkää kiljuville lapsillesi leipää, jotta saisit ne turvat edes hetkeksi pysymään tukossa.

Anna lapsille toiset leivät.

Hakkaa päätäsi seinään, kunnes huomaat että ruoan pinta on pahasti kärähtänyt.

Ota ruoka pois uunista, polta kätesi. Pitele palanutta kättä puoli tuntia viileän, juoksevan veden alla.

Tarjoa lihaperunasoselaatikkoa vaikkapa lanttu-ananasraasteen kera. Syö itse lautaset tyhjiksi, koska lasten mielipide on "mäentykkäätästä, täs on sitäpaitsi kökköjä". Itke hetki hiljaa itseksesi.

Ja Aijun tapa:

3 pss Lidlin perunasosejauhetta (keltainen pakkaus, lukee Puree)

1,5 l vettä

n. 1 l maitoa

nyrkillinen voita, suolaa

400 g jauhelihaa (tai nakkeja, kuin vaan)

sipulirouhetta, mausteita

1 kananmuna

kourallinen juustoraastetta

Hae Liidelistä paketti perunasosejauhetta (koska Lidl on halpa, tietää Millikin). Eipä rasitu selkä, lapsikin sen jaksaa kantaa *vinkki*. Valmista sose pakkauksen ohjeen mukaan, lisää suola ja voi. Aikaa menee noin 3 min, eikä oo muuten kökköjä.

Paista jauheliha, viskaa sekaan sipulirouhe (hei miks pitäis itkee kun tollanenkin on keksitty?). Mausta.

Sekoita perunasoseeseen kananmuna ja jauheliha (tai nakit). Viskaa vuokaan.

Paista 200 asteessa vajaa 30 min (tai niin kauan ku kerkiät, kypsihän ainekset on valmiiksi jo)

Tarjoa. On meinaan hyvää.

 

Kiitokset seurasta, arvoisat lukijani!

Seuraavassa jaksossa valmistamme maksalaatikkoa. Tervetuloa mukaan myös ensi kerralla!